Ik vecht mezelf de tent in!

Vecht mezelf de tent in

De eerste week van de vakantie, en dat mag je ruim nemen, is soms killing voor me. Vanuit mijn ‘aan modus’ op een eiland gestrand. Dan sta ik met mijn voeten in het water van de zee ver weg te staren met tranen in mijn ogen van een inwendige strijd die ik voer. Zelfs ’s nachts word ik achternagezeten door gedachten en dingen die ik denk en wil doen. Of soms moet doen. Vooral door de verveling en ruimte waardoor het ene na het andere creatieve idee ontstaat. Zaken van mijn werk en andere rompslomp die me achterna zitten. Maar bovenal nieuwe creatieve invalshoeken poppen constant op en strijden elk om de voorgrond.

Maar ik kan niks. Op een eiland, omgeven door strand en zee, zijn mijn kwasten en schildersdoeken even heel ver weg en onbereikbaar.

Wij kamperen ouderwets zonder elektriciteit en zetten filterkoffie met een keteltje kokend water. We lopen barefeet de tent uit om de duinen over te gaan naar het strand waar zand en water door m’n tenen spelen en de oneindige diepte van de horizon aan zee mijn gedachten overal heenspoelt.
Zo staand aan de rand van het water worden mijn stormachtige gedachten met de verstilling van de golven ook weer rustig.

De horizon is hier ook altijd op ooghoogte. Niet onbereikbaar of getroebleerd door obstakels. Maar helder aanwezig waardoor het perspectief weer helder wordt en de rest vervaagd.

Op deze plek word ik weer stil en vind vertrouwen.
Ik heb het weleens zo verwoord: “Mijn geest gelucht en mijn ziel gestaald.”
Mijn kijken wordt weer rustig en scherp als de horizon.

Kijken, indrinken, laten landen en van daaruit creëren. Kunstenaars kunnen kijken! Kunstenaars moeten goed kunnen kijken!

Freek de Jonge verwoordde het in zomergasten mooi: “Bij de combinatie van vertrouwen, discipline en concentratie kan er soms iets subliems ontstaan.”

Nou, daar ga ik voor. Vanuit het vertrouwen is mijn drive om te knallen weer helemaal aangezet. Dus als alle drukte en rompslomp me weer eens opzuigt en ik dreig te verdrinken, vecht ik mezelf maar eens de tent in!

 

2 Responses to Ik vecht mezelf de tent in!